Hogyan válasszuk ki a megfelelő teniszcipőt?

Picture of lacoerdei

lacoerdei

Minden játékos más. Különböző játékstílusunk van, különböző felületeken játszunk, és egyedi lábformáink vannak. A megfelelő teniszcipő kiválasztása néha nagy kihívást jelenthet, mivel számos szempontot figyelembe kell venni. A salakszezon kezdete előtt talán aktuális lehet útmutatónk, amely segít kiválasztani a legjobb teniszcipőt.

1. A borítás

Amikor a teniszpályák borításáról beszélünk, akkor alapvetően a megfelelő talptípus kiválasztásáról van szó. Ideális esetben a kiválasztott teniszcipőnek olyan talpa lesz, amelyet kifejezetten az adott felülethez terveztek. Miért? A salak, a szőnyeg, a kemény és a füves pályák mind másképp viselkednek a rajtuk való mozgás szempontjából. Tekintve, hogy hazánkban a salak a jellemző pályaborítás illetve előfordul még a kemény pálya is, itt e két borítással foglalkozunk.

Keménypályás / All court teniszcipő: A kemény pályák a legigényesebbek a talp tartóssága tekintetében. Ezért szüksége van egy olyan talppal rendelkező teniszcipőre, amely megfelel ennek a felületnek az igényeinek. A keménypályás cipők általában a következő tulajdonságokkal rendelkeznek: módosított halszálkás minta (amely tökéletes keveréket biztosít a tapadásnak és csúszásnak) bőséges párnázás, kemény felsőrész, amely segíti a tartást és a tartósságot biztosít. A kemény pályás talp (más néven all court) bármilyen felületre használható. Nem ez a legjobb választás a salakpályákhoz, de sokan erre szavaznak salakon is a könnyebb csúszás, ezáltal a térdízületek kímélése érdekében.

Salakpályás teniszcipők: A salakpályákon való optimális lábtartás érdekében fontos, hogy olyan teniszcipőt viselj, amelyet úgy terveztek, hogy megfeleljen ennek a felületnek. A salakcipő néhány jellemzője miatt különbözik a többi teniszcipőtől: A teljes halszálkás mintázat segít abban, hogy a salak ne ragadjon a talpba, így jobban meg tudjon tapadni a pályán, míg a szorosabb kötésű felsőrész segíti a stabilitást. A megfelelő salakpályás teniszcipő kiválasztása javítja kényelmét, magabiztos mozgását és teljesítményét a salakos pályákon.

2. A cipő típusa

A játékodhoz és mozgásstílusodhoz passzoló teniszcipő megtalálása kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy jól érezd magad a pályán. „Könnyű lábú”, az egész pályát átsprintelő játékos vagy? Vagy egy kemény alapvonaljátékos, aki jobban aggódik a bokatartás miatt? Alapvetően kétféle teniszcipő létezik: a gyors és a stabil cipő. A stabil cipők maximális kényelmet biztosítanak, és úgy vannak kialakítva, hogy biztonságosan tartsák a lábat, míg a „speed” cipők a gyors lábakra és a pályán történő gyors mozgásra, irányváltásokra összpontosítanak. 

“SPEED” teniszcipőkSTABIL” teniszcipők
Sebességorientált kialakítás,
könnyű súly
Fejlett, nehezebb anyagok a
hosszabb élettartam érekében
Alacsony statikus súlypontTámogató, vastagabb felsőrész
Könnyebb, lágyabb anyagösszetételVastagabb, jobban párnázott középtalp
Vékony középtalpVastagabb, tartósabb külső talp
A speed és stabil teniszcipők jellemzői

3. Lábforma

Minden teniszező egyedi, és a lába is az. Szélesebb és keskenyebb lábformát különböztetünk meg abból a szempontból, amely alapvetően befolyásolhatja választásunkat. Aggodalomra azonban semmi ok, elég egy fél, de maximum egy szám ráhagyása – attól függően, hogy milyen lábtípussal rendelkezünk – ahhoz, hogy a tökéletes cipőben lépjünk pályára. Használd útmutatónkat a megfelelő méret kiválasztásához!

Picture of lacoerdei

lacoerdei

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

lacoerdei

JOMA teniszcipő ismertető, 2. rész

PRO ROLAND Pablo Carreño BUSTA választása is PRO Roland model! Profi sportolók által tesztelt nagy teljesítmény. Ezeket a csúcskategóriás cipőket kifogástalan technikával rendelkező játékosok számára

lacoerdei

JOMA teniszcipő ismertető, 1. rész

A tavaszi és nyár eleji, a salakpályás tenisz szezonkezdet jelentette csúcsidőszak miatt kis szünetet követően jelentkezünk új blogcikkünkkel, amelyben bemutatjuk a JOMA teniszcipőit! Első részben

lacoerdei

HUNGARIAN GRAND PRIX WTA 250, idén velünk is!

🏆Izgulj velünk a HUNGARIAN GRAND PRIX WTA 250 nemzetközi női teniszversenyen július 15-21. között a Római Teniszakadémián, és szurkoljunk együtt a magyar játékosoknak! 🎾Szuper verseny